Klassieke talen: moeilijk en saai? 

Weg met het cliché dat de klassieke talen saai en enkel haalbaar zijn als je de primus van de klas bent! Op deze pagina geven we leerlingen, leerkrachten en andere mensen, die interesse hebben in de klassieke oudheid, enkele tips. Latijn en Grieks nodigen nu eenmaal uit tot het gebruiken van je creativiteit. 


Klassieke tips

Vorige zomer gaven we via onze pagina op Instagram een week lang elke dag een klassieke tip. Voor zij die geen Instagram hebben, lijsten we ze met plezier nog eens op! Klik op de woorden voor meer info. 


Creatieve tips

> Vertalen

Soms zijn de teksten die je leest in de les nogal moeilijk en ben je snel de draad kwijt. Vaak helpt het om op een creatieve manier bezig te zijn met een fragment dat je net gelezen hebt. Enkele ideetjes zijn:

 • Maak een collage, affiche, tekening, schilderij of een mozaïek.
 • Schrijf een gedicht, brief of een liedje.
 • Maak een filmpje of een toneelstuk.
 • Maak een quiz of speel een spelletje (bv. Weerwolven) over de inhoud van de tekst. 

> Grammatica

De meeste leerlingen vinden grammatica niet zo boeiend als het lezen van spannende teksten en het leren over de Griekse en de Romeinse cultuur. Al is het wel essentieel om de Latijnse en Griekse teksten juist te interpreteren. Opnieuw geven we een paar ideeën:

 • Oefen grammatica a.d.h.v. memory.
 • Plaats moeilijke regels op een liedje dat je goed kent.
 • Maak een toets voor jezelf of voor een klasgenoot.
 • Gebruik Quizlet om snel en efficiënt te oefenen.

> Woordjes leren

Als je een taal onder de knie wil krijgen, moet je nu eenmaal woordjes leren. Om te bewijzen dat dit geen saaie bezigheid hoeft te zijn, stellen we je de volgende tips voor:

 • Gebruik Quizlet om je woordjes op verschillende manieren te oefenen. 
 • Verzin trucjes om woorden te onthouden en leg verbanden met talen die je reeds kent (bv.: murus - muur).
 • Maak een woordzoeker voor elkaar en geef enkel de Nederlandse vertalingen van de Griekse of Latijnse woorden aan je klasgenoot. 

Voor meer tips en uitleg:

Heb je zelf nog goede tips voor leerlingen? 

Heb je vragen of opmerkingen over de tips?


Tip om de juiste keuze te maken

Een groot voordeel aan deze bizarre periode is dat veel scholen nu filmpjes hebben gemaakt met info over Latijn en Grieks. Deze kan je heel gemakkelijk terugvinden op YouTube. Wij verzamelden wat linkjes van video's. 

Links klassieke talen
Word – 65,8 KB 352 downloads

Extra uitleg

Soms heb je het gevoel dat je de nieuwe leerstof niet begrijpt. In dat geval kan het interessant zijn om de uitleg eens te horen van een andere persoon. Op YouTube kan je verschillende filmpjes vinden die informatie geven over Grieks en Latijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld het kanaal van mevr. Steylemans. Zij maakt filmpjes die je kunnen helpen. Nieuwsgierig?